La mulți ani, David Popovici! Marele campion la natație împlinește 19 ani. Cele mai tari discursuri ale sportivului român care inspiră o generație | SPECIAL

La mulți ani, David Popovici! Marele campion la natație împlinește 19 ani. Cele mai tari discursuri ale sportivului român care inspiră o generație | SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

David Popovici a împlinit pe 15 septembrie vârsta de 19 ani, prilej pentru a aduce din nou în atenția opiniei publice câteva dintre discursurile motivaționale prin care marele campion la natație a reușit să impresioneze pe toată lumea în ultimii ani.

La mulți ani, David Popovici! Marele campion la natație împlinește 19 ani. Cele mai tari discursuri ale sportivului român care inspiră o generație

Sportivul legitimat la CS Dinamo a „luat cu asalt” lumea sportului românesc și lumea natației, reușind performanțe absolut incredibile, care nu au fost parcă anunțate de nimic, la o vârstă foarte fragedă.

La nici 18 ani el a reușit să câștige titluri mondiale la Budapesta în probele de 100 și 200 de metri liber și, în plus, a setat recordul mondial în proba de 100 de metri liber, considerată „regina” acestui sport, record care este în continuare în picioare.

Parcă mai presus de aceste rezultate uluitoare, aspectul legat de David Popovici care a impresionat întreaga lume a fost reprezentat de discursul extrem de matur și de foarte multe ori inspirațional pe care el l-a adoptat cu ocazia fiecărei ieșiri publice.

Cred că lumea va încerca să pună presiune pe mine. Ține de mine dacă o accept sau nu și ce cred eu despre această presiune. Ce pot controla este presiunea pe care o pun eu pe mine, care va fi la niveluri joase”.

 

 

Am învățat acum cât de importantă e susținerea voastră, în vremuri și mai puțin bune, pentru că binele e în general celebrat la concursuri. E cea mai bună ocazie pentru mine acum să le transmit tinerilor și copiilor care mă urmăresc că nu există magie, există doar antrenament, efort constant pentru a-ți atinge țelul. E complet normal și uman să nu-ți iasă întotdeauna”.

 

Nu m-am uitat pe reţelele de socializare (…) Nu prea ştiu ce impact am în România în acest moment sau în lumea înotului, văd doar ce este în jurul meu”.

 

Sunt foarte recunoscător că am devenit ce mi-am dorit şi simt potenţialul de a deveni şi mai mare. (n.r. ce vrea să facă până la 23 de ani) Vreau să fiu un om care înoată şi mai repede. Vreau să rămân umil, aşa cum sunt şi acum. Vreau să rămân cu picioarele pe pământ. Vreau să mă maturizez”.

 

Sunt doar un băiat care înoată repede. Am mai spus-o, mulţi m-au numit «extraterestru», sau «din afară acestei lumi», dar dar sunt doar un tip simplu care are o obsesie, pe care o urmăresc fără milă. Cred că fiecare ar trebui să aibă o obsesie pe care să o transforme într-un obiectiv”.

 

Părinţii m-au învăţat că sportul nu este un joc al vieţii sau al morţii sau al binelui şi al răului. Diferenţa este în zecimi de secundă”.

 

„Dacă Phelps a fost rechin, David Popovici e o libelulă. Pentru că este o insectă care zboară deasupra apei și se mișcă rapid. Este bizară alegerea ca animal, admit, însă mă regăsesc mai mult într-o libelulă decât într-un predator mare. În ziua cursei, în piscină, dacă vă uitați la mine pe lângă ceilalți, nu sunt nici cel mai mare și nici cel mai musculos, însă știu cum să îi provoc pe ceilalți și cum să ating primul la finish. Libelula are o conformație specifică ce îi permite să se miște rapid și îmi place să cred că stilul meu este unul similar”.

 

N-am permis și nici mașină, mie îmi place să merg pe bicicletă și vă îndemn pe toți să vă bucurați de plimbările cu bicicleta. Nu se știe, poate ne întâlnim la o tură”.

 

Nu există magie, vreun secret sau vreun leac miraculos. Performaţa e plictisitoare pentru că în 99% din timp nu faci altceva decât să te antrenzi continuu. Mă consider diferit. Mama m-a avertizat mereu că încerc să mă pierd în mulţime, iar asta mi-a afectat stilul. Stilul meu nu este poate cel mai convenţional, dar antrenorul nu a încercat să mă schimbe. Înot în continuare aşa cum o făceam când eram doar un copil”.

 

Cred în niște valori. Cred în succes, stabilitate și siguranță. Drumul spre performanță este foarte lung, greu și am nevoie de sprijin puternic și real în spatele meu și în echipa mea. Asta pornește de la fani, familie, prieteni, colegi de la școală, parteneri.

 

Mă ajută să cresc cât mai mult. Îmi doresc cel mai mult să inspir. În noua noastră colaborare îi vom inspira pe cât mai mulți să aleagă și sportul ca un stil de viață. Noi încercăm să promovăm un stil de viață sănătos”.

 

„Mi-a fost foarte greu să mă trezesc devreme – nu înțelegeam de ce trebuia să înot la ora 5:00 dimineața. Obiceiurile mele alimentare nu au făcut situația mai ușoară. Obișnuiam să iau micul dejun cu două ore înainte de înot. Iar antrenamentul la ora 5:00 însemna să stau la masă la ora 3:00 dimineața. Nu a existat niciun moment în care părinții mei să nu-mi pregătească micul dejun, arătând o dragoste infinită pentru mine și un respect enorm pentru visele mele”.

 

Am venit aici direct de la școală, am învățat despre Moromeții. Plictisitor poate, dar trebuie să mă pregătesc și pentru bacalaureat, pe care o să-l iau în serios”.

 

Îmi plac oamenii de lângă mine şi îmi place atmosfera din Bucureşti. Este ciudat, dar îmi place să mă plimb cu bicicleta prin oraş, este atât de mare încât te pierzi. Treci pe lângă clădiri imense, vechi, locuri ruinate, clădiri clasice sau latine, şi unele din perioada comunistă, de care încă nu ne-am vindecat complet. Este multă opulenţă şi după vezi oameni fără locuinţe, care nu au unde să-şi petreacă noaptea. Şi toţi acei oameni bogaţi care îşi etalează averea, de parcă ar însemna ceva. Vezi mai multe maşini scumpe în Bucureşti, decât în Milano.

 

Sunt multe lucruri care trebuie rezolvate aici. Eventual, mi-ar plăcea să fiu o voce care să ajungă la oameni care au nevoie de ajutor. Chiar cred că îmi pot folosi imaginea pentru a face un impact pozitiv asupra ţării mele”.

Chiar și atunci când rezultatele sale nu au fost pe măsura așteptărilor, așa cum s-a întâmplat la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, desfășurate la finalul lunii iulie, David Popovici a abordat un discurs foarte echilibrat.

„Vă mulțumesc pentru prezență. În primul rând, aș vrea să le mulțumesc oamenilor care m-au susținut, care mă susțin, care au urmărit Campionatul Mondial. Am învățat acum cât de importantă e susținerea voastră, în vremuri și mai puțin bune, pentru că binele e în general celebrat la concursuri.

E cea mai bună ocazie pentru mine acum să le transmit tinerilor și copiilor care mă urmăresc că nu există magie, există doar antrenament, efort constant pentru a-ți atinge țelul. E complet normal și uman să nu-ți iasă întotdeauna. Chiar prefer să fiu un sportiv complet, care să știe să gestioneze suișurile și coborâșurile carierei imprevizibile pe care ți-o aduce sportul, prefer să fiu asta decât un robot care știe doar să câștige. Consider că aceste experiențe mă fac mai puternic.

A fost cel mai intens an din viața mea, de la recordul mondial, până la BAC, până la Fukuoka. A fost un an haotic, bizar, dar am izbutit. Cred că acum e o oportunitate foarte bună pentru mine să înțeleg curajul și asumarea. Ține numai de mine cum reacționez când întâmpin obstacole în drumul meu. Doar asta pot controla. E un proces, iar eu sunt aici să învăț.

După cum văd eu lucrurile acum, am două variante. Prima: las ceea ce s-a întâmplat să mă demoralizeze și să mă țină în loc. Sau las ce s-a întâmplat să mă motiveze. Voi alege varianta a doua, bineînțeles. Iubesc ceea ce fac, ăsta e sportul, asta e lumea reală, nu am cum să câștig întotdeauna, îmi pare rău dacă vă așteptați la altceva.

Aș vrea să închei cu un citat al lui Earl Nightingale: «Nu renunța niciodată la visul tău doar pentru că îți va lua timp să-l atingi. Timpul trece oricum». Duminică frumoasă! Mulțumesc!

Mai am ceva de spus. Plec de la concursul ăsta cu ceva extraordinar de valoros, ceva ce am simțit și când am încheiat Jocurile Olimpice din Japonia. Sunt extrem de motivat, mă simt mai puternic ca niciodată.

Trebuie să iau o vacanță acum, să am grijă de corpul și de psihicul meu, dar abia aștept să mă întorc la antrenamente. Vreau să fiu din nou cel mai rapid înotător din lume, cel mai bun, pentru că mă simt mai puternic ca niciodată”, a spus atunci David Popovici. 

Marele campion acordă o atenție sporită către cauzele umanitare și către parcursul său educațional

De asemenea, anterior, în luna iunie, după ce a câștigat medalia de aur în proba de 100 de metri fluture din cadrul Cupei României la natație, David Popovici a ținut să le mulțumească jurnaliștilor prezenți, subliniind că datorită interesului manifestat de aceștia pentru el în ultimii ani a ajuns să fie o voce atât de importantă în spațiul public.

Mai mult, tânărul campion a vorbit și despre cauzele umanitare pe care le-a susținut în ultima perioadă, dar și despre planurile pe care le are vizavi de parcursul său educațional.

Cei de la Med Life au venit și mi-au propus să facem un proiect împreună, prin care eu să îmi donez și să îmi topesc medalia în susținerea luptei împotriva cancerului, mai ales la copii, și am ales să fac pentru că e o bucată de metal, indiferent ce metal, prețios sau nu, ceea ce semnifică o cursă din viață mea. În schimb, este un simbol care poate însemna mult mai mult pentru mult mai mulți și de aceea am încercat să fac, pentru că sunt în poziția în care să fiu cunoscut, în care să îmi exprim punctul de vedere și să fiu urmărit de mulți oameni, lucru pentru care vă mulțumesc, și vreau să mă folosesc de imaginea mea pentru a face cât mai mult bine. Nu există produse sau branduri pe care să le promovez, care să fie mai importante decât a face ceva bun pentru societate.

 

Posibil, dacă găsesc o cauză pentru care să donez și îmi doresc să fac asta, o să fiu prea atașat de ea, prima mea medalie olimpică. Să ajungem acolo mai întâi, la Paris, mai întâi să iau o medalie, poate mai multe. Niciodată nu mi-a plăcut să mă arunc, îmi place să o iau cu pași mici.

 

Mă pregătesc în continuare aici, în principiu la Lia Manoliu sau la Dinamo, de aici și bronzul și urmele de la ochelari, și rămân aici până la Mondiale, vedem după aia. Acum că am terminat cu liceul, aș putea spune că fac pasul în a începe viața de adult. Parcă semnifică altceva studiile superioare, de la facultate. Trebuie să îmi văd de viață, să încep să mă responsabilizez, să cresc, niciodată nu te poți opri din învățat și nu vreau să uit asta niciodată”, a spus David Popovici la momentul respectiv. 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de…
Cristi Chivu, în capul listei! Unde este favorit să devină antrenor
Cristi Chivu, în capul listei! Unde este favorit să devină antrenor
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Incredibil! Ce au făcut fotbaliştii kosovari în vestiar, în timp ce un stadion întreg îi aştepta. Detalii incendiare după ce au fugit
Incredibil! Ce au făcut fotbaliştii kosovari în vestiar, în timp ce un stadion întreg îi aştepta. Detalii incendiare după ce…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu arată bine, iar deficitul se adâncește dramatic
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu arată bine, iar deficitul se…
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Ion Ţiriac a plătit o sumă uriaşă pentru un cavou. Ce propunere incredibilă i-a făcut Ilie Năstase
Ion Ţiriac a plătit o sumă uriaşă pentru un cavou. Ce propunere incredibilă i-a făcut Ilie Năstase
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela,…
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
×